Říká se “ k tomu se musíš propít” Tak je to o Nuits Saint Georges 1er cru „Rue de Chaux“ !
komplikované, jako francouzská kuchyně ale když ho člověk pochopí, tak žasne.
Nuits Saint Georges 1er cru „Rue de Chaux“ je víno s vůní a chutí černého ovoce jako černý rybíz a černá třešeň, kakaa, kávy, lilie, hřebíčku, kůže a pižma.
Elegantní a výrazný, je zároveň strukturovaný a plný.
Detailní popis produktu
Vinifikace : Sklizeň se provádí ručně. Po odstopkování pohybujícím se od 90 % do 100 % v
závislosti na ročníku se sklizeň umístí do kádí, kde se nechá 3 až 4 dny macerovat za studena.
Doba líhnutí se pohybuje mezi 15 a 21 dny, během nichž je sklizeň neustále monitorována.
„Klobouk“, který plave na kvasícím moštu, se pravidelně ponořuje nebo zalévá.
Lisování po devatování je prováděno vysoce kvalitním pneumatickým lisem.
Víno se stáčí v dubových sudech, z nichž 30 % tvoří nové sudy, ve kterých zůstane 15 až
18 měsíců.
Plnění se provádí podle ročníků mezi únorem a dubnem. Bude tvořit základ těch nejsytějších omáček a může doprovázetmarinované maso .
Zvěřina, jako je jelen a divočák, mu vyhovuje. Může doprovázet i středně ochucené sýry.
Archivace: 5-10 let
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Původ: | Francie , Bourgogne |
Označení: | Nuits Saint-Georges 1er Cru |
Objem: | 0,75 l |
Archivace: | 5-10 let |
Obsah alkoholu: | 13.05% |
Odrůda: | Pinot Noir |
Chezeaux domaine byla postavena na základech panství, které od roku 1930 vlastnil
Julien Missery. Bernard Chezeaux přistoupil k vlastnictví domény v roce 1971 a během
své vlády prodal většinu tamních vín vyjednavačům. Po jeho předčasné smrti v roce
1993 převzal vedení domény jeho syn Jérome a právě v tuto chvíli jsme se s Jéromem
seznámili. Bylo to náhodné setkání, protože naše spolupráce dokonale zapadala do Jéromeova
záměru zvýšit množství vína stáčeného na panství.
Panství, které sídlí v Prémeaux-Prissey jižně od Nuits Saint Georges, vlastní přibližně
12 hektarů vinic, z nichž některé byly přivedeny do hry z rodinného majetku Jéromovy
manželky Pierrette. Vinice, bezvadně udržované podle zásad „lutte raisonnée“, jsou
roztroušeny po vesnicích Prémeaux, Nuits Saint Georges, Vougeot a Vosne Romanée
a zahrnují, jak již bylo zmíněno výše, řadu nejelitnějších lieu-dits v zóně. .
Jérome Chézeaux striktně dodržuje nejtradičnější z metod ve sklepě a je pevně „nezásahový“.
Čistota jeho vín je objevná; každá nabídka v portfoliu má podhodnocenou majestátnost.
Po ruční sklizni procházejí hrozny studenou macerací 3 až 4 dnů a celý cuvaison
se prodlužuje přibližně na tři týdny. Během této doby se cvičí remontáž a pigageing;
míra využití obou technik závisí na struktuře ročníku.
Používají se výhradně původní kvasinky a jablečno-mléčné kvašení probíhá v malých
dubových sudech během prodloužené elevace. Každý rok se vymění čtvrtina
až jedna třetina sudů, což znamená, že vína jsou vystavena maximálně 30 % nových dubů.
Vína jsou lahvována bez filtrace mezi 18 až 24 měsíci po sklizni.