Pěstování Pinot Noir není obvyklé pro oblast Sancerre. Musím ale říct že terroir má rozhodující “slovo” v tomto případě . Tak, jako bílé Sancerre je výjimečně, tak i červené , pocházející ze zdejších vinic je taky charakteristické svoji chuti, vůni , barvou a mineralitou.
Lehké třísloviny s vůní malin a třešní. Jemné setrvání na konci úst.
Detailní popis produktu
Vinifikace : odstranění nevyzrálých shluků pro získání 55 hl/ha.
Plodina totálně zavržená. Macerace od 8 do 10 dnů, dává velmi ovocné víno.
Zrání probíhá po 1/3 ve 400L dubových sudech, nabízí pěknou harmonii červeného ovoce,
vyšperkovanou pikantní nuancí.
Párování s jídlem: vařené vepřové maso, grilované maso, červené maso, drůbež.
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Původ: | Francie, Loire Valley |
Označení: | AOC Sancerre |
Objem: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Produkce: | 25.500 lahví |
Archivace: | 5 let |
Odrůda: | Pinot Noir |
Panství se nachází ve vinařské vesnici Champtin jižně od Sancerre,
dříve nazývané Chambetin.
Pokud historie panství začíná kolem 17. století, nejnovější výzkumy se
datují k Edmé Champaultovi z roku 1725.
Po zničení vinné révy révokazem na konci 19. století
(nemoc révy způsobená hmyzem na kořenech vinné révy) Louis Champault
(známý jako Louison) rozvinul těžbu a panství se pak rozrostlo na 2 hektary.
Objevují se traktory a aby mohl následovat tento vývoj,
Louison kupuje první traktor s vysokou světlou výškou. Jeden z jeho synů,
Roger Champault, pokračoval v rodinném dobrodružství až do nástupu Clauda a Laurenta
v roce 1996. Prekurzory se vybavili moderním zařízením (nádrže s regulací teploty,
třídicí stoly atd.), vše zachovávající tradice.
Statek, vysazený na svazích s expozicí a vyhlášenými terroir, se nyní rozkládá na 22 hektarech.
Claude a Laurent zvěčňují tuto řadu vinařů a zvou vás k objevování jejich know-how.